Комуникация и медии

КЗК разреши на Еврохолд да придобие Авто Юнион

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши обявената през април сделка за придобиване на 100% от капитала на Авто Юнион АД от страна на Еврохолд Аутомотив Груп ЕАД.

Сделката, която е за 8 млн. евро, се очаква да има пряко въздействие върху пазарите за продажба на автомобили и за отдаване на автомобили под наем.
 
Продавач е инвестиционният фонд Equest Investment Balkans Limited.

Еврохолд Аутомотив Груп е холдингово дружество, дъщерно на Еврохолд България АД. Занимава се с придобиване, управление и развитие на дружества, опериращи на автомобилния пазар – продажба на нови и употребявани автомобили, резервни части, консумативи, лизинг и др. Дъщерните дружества от автомобилната дейност на холдинга са представители на отделни марки: Нисан София – на Nissan, Renault, Dacia; Скандинавия Моторс на Saab; Каргоекспрес ЕООД – на Opel, Chevrolet.

Авто Юнион придобива, управлява и развива дружества, чиито предмет на дейност включва продажба на автомобили, автомобилни масла, както и отдаване на коли под наем. Дружеството е представител на маркитe Fiat, Lancia, Alfa Romео, Mazda, Maserati и др. Продава мотоциклети и мотопеди с марките Piaggio, Vespa, Gilera, внася и разпространява смазочни продукти Castrol, BP.

„В България продажбите на нови автомобили значително забавят ръста си през 2008 г., като най-драстичен спад в търсенето е отчетен през последните два месеца на годината. Пазарът е един от сравнително лесните за навлизане. Не съществуват нормативни изисквания за започване на дейност, като единствената реална бариера е необходимостта от сключване на договор за внос и/или дистрибуция с някой от производителите или вносителите. По отношение пазара на отдаване на автомобили под наем също така няма значителни бариери за навлизане“, се казва в становището на регулаторния орган.

При оценяване на влиянието, което сделката ще окаже върху пазара за продажба на автомобили, КЗК е взела под внимание факта, че сумарният дял на участниците в сделката при продажба на всички нови коли е под 10%. Близки пазарни дялове имат основните конкуренти на страните по сделката - Порше БГ 9,4%, Тойота Балканс 9,4%, Мото Пфое 8,8%.

Повишението на пазарния дял на участниците Евролийз рент а кар и Булвария рент а кар при отдаването на автомобили под наем би имал положителен ефект. Фирмите са изключителни представители съответно на Budget и Avis Europe, компании, част от една структура. Международната практика показва, че принадлежността към обща структура не пречи на независимата дейност на пазара на фирмите, без да засилва позициите им, смятат от КЗК.