Комуникация и медии

Автомобилният холдинг на Еврохолд договори продажбата на дилъра на Nissan, Renault и Dacia в България

София, 28 юни 2021 - Най-големият автомобилен холдинг в България - Авто Юнион АД, който обединява инвестициите на Еврохолд България АД в сектора, подписа предварителен договор за продажбата на дъщерното си дружество Н Ауто София ЕАД на Булфарма ООД, водещ инвеститор в здравеопазването.
 
Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Документите за предстоящата концентрация вече са внесени в регулатора.
 
Н Ауто София ЕАД е основен дилър в България на марката Nissan и контролира 51% от капитала на Еспас Ауто, най-големият дистрибутор в България на автомобилите с марка Renault и Dacia. Компанията е и собственик на 51% от ЕА Пропъртис ООД, която притежава терена и шоурума на Nissan, Renault и Dacia в София. 
  
Авто Юнион АД има близо 12% дял в продажбите на нови автомобили в България и е собственик на вносители и дилъри на общо 18 марки автомобили и мотоциклети в страната, 26 оторизирани и доверени сервизни центрове, 4 марки масла и смазочни продукти, както и на едно бранд решение за продажба на горива с отстъпка и отложено плащане. Сред по-известните автомобилни брандове, които представлява Авто Юнион АД са: Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Opel, Chevrolet, Mazda, Nissan, Renault и Dacia.
     
Сделката е част от стратегията за развитие на Еврохолд АД, която предвижда продажба на автомобилния и лизинговия бизнес и фокусиране върху застраховането и енергетиката.