Комуникация и медии

GLOBAL EMERGING MARKETS GROUP (GEM) се ангажира да инвестира $31 млн. в ЕВРОХОЛД

София, 8 март 2021 - Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими финансови и застрахователни групи в Югоизточна Европа - ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД, си осигури дялова инвестиция за 31 млн. долара (€26 млн.) от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM). Двете страни вече имат подписано споразумение за ангажимент.
  
GEM e глобален фонд с 30 години история и над 400 реализирани сделки. Фондът е инвестирал $3.4 млрд. в 70 държави, предимно на развиващи се пазари.
 
Дяловата  инвестиция ще позволи на GEM да придобие акции в българския холдинг. ЕВРОХОЛД ще използва инвестираните средства за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за развитие на застрахователния си бизнес. Стратегическата дългосрочна цел на ЕВРОХОЛД е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и ютилити услуги в Югоизточна Европа. 

“Радваме се, че GEM реши да инвестира в нашия холдинг и да подкрепи инвестиционната ни стратегия. Споразумението с GEM e ясен знак за доверие в мениджмънта и развитието на нашата компания”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в ЕВРОХОЛД.
_____________________________________________________________________
GEM
Основаният през 1991 г. глобален фонд GEM управлява активи за за $3.4 млрд. и е специализиран в управлението на широк набор от инвестиционни инструменти с фокус върху развиващите се пазари по света. Фондът е реализирал до момента над 400 транзакции в 70 държави на пет континента. Фондът осигурява на инвеститорите в него диверсифициран портфейл с активи, който покрива целия спектър от възможности при дяловите инвестиции. Фондът има офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис, Насау (Бахамите) и Париж.
www.gemny.com
 
EВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД
Еврохолд България АД е водеща независима бизнес група в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ) и най-големият публичен холдинг в България по размер на приходите. Компанията развива дейност в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от големите независими застрахователни групи в ЮИЕ.  ЕИГ оперира в 11 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Беларус. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. ЕИГ обслужва 4 млн. клиенти и има над 3000 служители. 
www.eurohold.bg www.eig.bg