Комуникация и медии

„Евроинс“ придобива застраховател в Русия

Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), част от „Еврохолд България“, ще придобие значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО „Евроинс“ (https://www.euro-ins.ru/). Сделката беше подписана на 16.11.2017 г. и се очаква да бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи. 

ООО РСО „Евроинс“ е специализирана в сегмента на общото застраховане в Русия и развива дейност в страната от 2003 г., като предлага повече от 50 продукта. През 2016 г. руската компания реализира 21 млн. евро премиен приход (40% ръст на годишна база). Посредством увеличение на капитала ЕИГ ще придобие 49% от застрахователя за 3.6 млн. евро, като по този начин компанията ще може да разгърне дейността си в Русия. 

С придобиването на руското дружество "Евроинс Иншурънс Груп" ще разшири дейността си в Източна Европа и ще затвърди позицията си на водеща застрахователна група в региона. Придобиването е и в унисон със стратегията на компанията за разрастване в страните от ОНД (CIS), които имат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни продукти и тенденцията за последваща консолидация на пазара. 

Към момента ЕИГ развива дейност в 8 страни, в които обслужва над 2.5 млн. клиенти. ЕИГ предоставя услугите си в България, Румъния, Македония, Украйна и Гърция, като има нишови операции в Италия, Испания и Полша. В първите 4 страни компанията притежава свои дъщерни дружества като „Евроинс Румъния“ е сред трите най-големи в сектора на общото застраховане. След придобиването на руската компания, годишните приходи от застрахователни премии на ЕИГ ще надхвърлят 400 млн. евро, а групата ще бъде представена на пазари с население от над 200 млн. души. 

През последните години "Евроинс Иншурънс Груп" придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно „ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", на QBE в България и Румъния, както и застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. 

Асен Христов, председател на надзорния съвет на „Еврохолд България“, коментира: „С придобиването на руската ООО РСО „Евроинс“, застрахователната ни група разширява присъствието си в Източна Европа и затвърждава водещите си позиции в региона. Придобиваме компания, чийто бизнес се намира в подем и оперира на пазар с огромни мащаби. Прогнозите за руската икономика са благоприятни и очакванията са страната да реализира растеж през следващата година, с което окончателно да излезе от рецесията, в която се намираше през последните две години.”