Комуникация и медии

Fitch потвърди рейтинг B със стабилна перспектива за Еврохолд и премахна наблюдението над компанията

Понижени рискове, по-добри от очакваните финансови резултати и намалена задлъжнялост са сред основните причини за решението на агенцията

София, 21 юни 2023 - Една от големите агенции за кредитен рейтинг в света - Fitch Ratings, потвърди дългосрочна оценка ‘B’ със стабилна перспектива на Еврохолд България АД. В съобщение от агенцията посочват още, че премахват холдинга от списъка им за наблюдение за евентуална негативна перспектива по рейтинга (Rating Watch Negative, RWN). 

Оценката на Fitch отразява намаляването на задлъжнялостта на компанията, понижения репутационен риск и отсъствието на опасност от ликвидна криза заради събитията с дъщерната Евроинс Румъния. От Fitch оценяват положително и съгласието на кредиторите и облигационерите на Еврохолд да не предявяват претенции във връзка с казуса с румънското застрахователно дружество, за което същите са се ангажирали писмено, осигурявайки пълна подкрепа за компанията.
 
От Fitch също така определят резултатите на Еврохолд за 2022 г. като по-добри от очакваните. В резултат, задлъжнялостта на холдинга намалява до по-ниско от предвижданото ниво като от агенцията прогнозират допълнително подобрение на показателя през тази година. За тази тенденция допринася силното представяне на енергийния бизнес на холдинга.
 
Цялата информация ТУК