Комуникация и медии

Кирил Бошов:"Еврохолд България" преговаря за покупка на лизингови дружества в Румъния и Македония (14.10.2009,Весела Николаева,в.Дневник)

"Еврохолд България" преговаря за покупка на лизингова компания и автомобилни дилъри в Румъния и Македония. Това съобщиха от холдинга по време на годишната среща с инвеститорите, която се проведе днес. Засега имената им няма да се обявяват преди сключването на сделките за тях. Борислав Фесчиев, член на управителния съвет на холдинга, обясни, че лизинговата компания в Румъния в момента е пред банкрут, но смятат, че ще могат да я преструктурират и с покупката да получат портфолиото й, което да прибавят към бизнеса си. Фесчиев заяви, че гледат за подобни сделки и в България – покупки на компании в затруднения, но с добро портфолио и мениджмънт.
 
В следващите няколко години от "Еврохолд" ще продължат продажбата на активи, с което ще се финансират основните направления на "Еврохолд", съобщи Кирил Бошов, председател на управителния съвет на компанията. Става въпрос за инвестиции в застраховането, лизинга и продажбите на автомобили. В момента вървят преговори за продажбата на "Етропал", като от холдинга се надяват сделка да има в края на следващата година. Планира се продажба и на "Евротест контрол", което се занимава с изследване и сертифициране на минерални суровини.
 
Прогнозите на ръководството са "Еврохолд" да завърши с печалба от 8.4 млн. лв. през тази година и 412 млн. лв. приходи. От следващата година и задълженията ще бъдат намалени, като облигационната емисия от 6.5 млн. лв. ще бъде погасена до няколко дни, а заемът към Пиреосбанк България, изтеглен за изграждането на  "Авто Юнион център", е погасен с парите от продажбата му.
 
Сравнително лошо обаче ще бъде представянето на застрахователния подхолдинг "Евроинс иншурънс груп", като прогнозата е той да завърши със загуба от около 3 млн. лв. за тази година. От "Евроинс" са повишили цените по задължителната автомобилан застраховка "Гражданска отговорност" – в някои сегменти с до 40-50%, което е намалило броя на полиците, но и риска за компанията, посочиха от застрахователя.  Печалба за деветмесечието обаче се очаква за "Евроинс здравно осигуряване", след като са съкратени половината клонове на фонда и той е преминал от услуги на дребно към корпоративно осигуряване.

Замразени са засега плановете за турския застраховател "Интер Сигорта", който беше купен преди няколко месеца. По думите на Кирил Бошов, за да може той да започне работа, капиталът му трябва да се увеличи със 7-8 млн. евро, но преди това трябва да се види как ще се развива икономическата ситуация в Турция. Компанията вероятно ще започна да предлага услуги чак в края на следващата година. До момента в нея са инвестирани 500 хил. евро.
 
Застрахователния бизнес ще продължи да разчита на продажбата на автомобили, за да увеличи премийния си приход и пазарните си дялове в региона. От "Евролийз Ауто България" подготвят нов застрахователно-лизингов продукт, който ще предлагат на лоялни клиенти.
 
Кирил Бошов съобщи, че в момента работят по нов проект за кредитиране на лизинговия си бизнес, който се надяват да приключи до края на тази година. Става въпрос за финансиране от чуждестранна банка, което според Кирил Бошов ще ги направи независими от българските кредитни институции, въпреки че има условие 15-20% от заема да се поеме от местна банка. При новите придобивания на компании обаче от холдинга ще се въздържат да ползват банкови кредити, каза Бошов, а ще разчитат на други финансирания като облигации например.
 
Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, коментира, че в тази криза българските банки са се държали по-неадекватно от тези в Западна Европа. Той посочи, че с увеличението на такси и лихви по кредити за големи компании те се опитват да компенсират загубите си от кредитирането на дребно и да продължат отново потребителските заеми, което ще им изиграе лоша шега. Според Христов в България ще е добре да има програми за финансиране на бизнеса подобно на тези в Западна Европа и САЩ, но без парите да минават през посредничеството на банки.
 
Кирил Бошов посочи, че стагнацията в корпоративното кредитиране продължава, малко раздвижване има само при заемите на дребно.