Комуникация и медии

Симеон Петков, Главен Изпълнителен Директор на ЕВРОФИНАНС пред в. Пари, 16.04.2008: Бяхме първият посредник, който направи тестове с XETRA

Господин Петков, ще продължи ли да работи EFOCS след въвеждането на XETRA?

Формата на търговия при Xetra e малко по-различна, но EFOCS ще продължи да работи и след въвеждането й. Ще трябва да действаме по новите правила на борсата след въвеждането на новата търговска платформа, но това не е проблем за нашите клиенти.


С какво EFOCS е по-различна от COBOS?

Основната принципна разлика между EFOCS и COBOS e, че нашата система е напълно интегрирана с информационната система на инвестиционния посредник. Тя е клиентския модул на основаната система. Това осигурява на клиента пълен контрол над активите му в реално време и сто процентна прозрачност на действията, които инвестиционният посредник извършва с тези активи. За разлика от COBOS, ние имаме пълен конрол и носим пълната отговорност за функционирането на системата. Клиентите ни не могат да изпаднат в ситуацията да не разполагат с финансовите инструменти, които вече са купили, което се случи няколко пъти при COBOS.

Какви са техническите характеристики, и ще бъдат ли съвместими при
 въвеждането на XETRA?
 
Ние бяхме първият инвестиционен посредник, който проведе успешни тестове за свързване с XETRA и това ни дава увереност, че процесът на интегриране ще бъде гладък и ще го извършим в срок. EFOCS e лесна за инсталиране платформа и работи под WINDOWS и MAC.

 Имате ли данни какъв е пазарния дял на EFOCS?

Активните клиенти на Еврофинанс Ад използват EFOCS. Имаме над 650 инсталации при индивидуални клиенти и професионални инвеститори. Тепърва очакваме разширяване на пазарния дял.


Атанас Христов