Комуникация и медии

Енергийният консултативен съвет към Еврохолд стартира своята дейност официално

София, 19 юли 2019 - Енергийният консултативен съвет към Еврохолд България АД по сделката за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България проведе първата си официална работна среща с ръководството на холдинга.
  
В енергийния борд към Еврохолд на този етап влизат трима експерти със солиден международен опит в енергийния бизнес и дистрибуцията на електроенергия - англичанинът Гари Левсли, румънецът Дан Каталин Станку и българинът Георги Миков. Тримата ще подпомагат Еврохолд в процеса на придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България и в интеграцията на дружествата на ЧЕЗ България в структурата на българския холдинг. Бордът ще разработи и стратегия за развитие на енергийната компания, която ще бъде създадена в рамките на Еврохолд и ще консолидира дейността на дъщерните дружества на ЧЕЗ в България. 
        
Ето и кратка биографична справка за всеки от тримата:

Гари Левсли
Англичанинът Гари Левсли има над 40-годишен опит в енергийния сектор на глобално ниво. Бил е изпълнителен вицепрезидент, оперативен и регионален директор за Европа и Централна Азия на американската компания ContourGlobal, мажоритарен собственик в България на ТЕЦ Марица Изток 3. В качеството си на висш мениджър на ContourGlobal за региона Левсли работи в София от 2011 г. и има задълбочен поглед върху развитието на енергетиката в България. Ръководил е персонално сделката по придобиването на ТЕЦ Марица Изток 3 от италианската Enel на стойност 230 млн. евро и е участвал пряко в разработването и реализирането на 3-годишния бизнес план, който подобрява значително ефективността, безопасността и финансовите резултати на българската централа. Започва кариерата си като корабен инженер в Shell на танкери за петрол и втечнен природен газ. Бил е вицепрезидент, оперативен и генерален директор на AES Corporation, където последователно ръководи енергийни централи на компанията в пет страни - Великобритания, Унгария, Казахстан, Русия и Украйна. Левсли е бил и управляващ директор на най-голямата топлоцентрала на въглища в Западна Европа - базираната във Великобритания AES Drax Power, произвеждаща 4 хил. мегавата електроенергия. Ръководил е изграждането на централи за възобновяема и топлинна енергия в Бразилия, Нигерия, Того, Украйна, Полша, Румъния, Италия and Северна Ирландия. Гари Левсли е бакалавър от Open University във Великобритания и е специализирал в Darden Business School към Университета във Вирджиния. 
 
Дан Каталин Станку
Румънецът Дан Каталин Станку има 30-годишен опит в енергийния сектор в Румъния, в това число в публични енергийни компании. Бил е групов главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на трите дъщерни електроразпределителни дружества на публичната компания Electrica Energetica SA, която реализира над 1.2 млрд. евро годишен оборот и за която работят повече от 9000 служители - Transylvania Nord, Transylvania Sud и Muntenia Nord, всяка от които с над 250 млн. евро оборот и повече от 2000 служители. Бил е още в борда на E.ON Moldova и CEZ Oltenia S.A. Станку е бил също член на съвета на директорите на E.ON Romania, в която е ръководил стратегическото и корпоративно развитие на две от дъщерните дружества на компанията - E.ON Distributie Romania и E.ON Renewables. Завършил е Факултета по енергетика в Политехническия институт в Букурещ. Специализира „Мениджмънт и бизнес“ в CODECS, Open University и има магистърска диплома по бизнес администрация от Университета в Шефилд. 

Георги Миков
Георги Миков има 28-годишен опит в енергийния сектор в България. В периода 2009-2012 г. е изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД (НЕК). Работил е още в "Елекроразпределение Столично" и "ЧЕЗ Разпределение България". Бил е и член на управителния съвет на ЧЕЗ България ЕАД. Инженер e по електроенергетика. Има магистърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България.  

Консултативният енергиен съвет на Еврохолд се очаква да достигне 5 души като останалите две имена в него ще станат ясни на по-късен етап.